Facebook Badge

shopping jom =)

Friday, July 31, 2009

~kenak aienn mok jadi chekgu ~

Posted by aienn at 12:16 PM

~KISAH AIENN DAN CITA -CITA ~




Dengar la dlok cerita sebelum saya mdh ngn awak kenak saya jadi cekgu

al kisah la pada suatu hari.....

Time tedika....

Insan yang bernama NURAIN DOLHAN tok dolok...time kecik2 nya mok jadi nurse...
kenak? sebab, nya tok perasan nak jadi puteri kayangan....nurse kan ada pake benda cam crown kat kepala ya....ylah nya suka...kdak puteri kayangan la kunun tek...alu la mok jadi jururawat...padahal x juak la tauk apa fungsi benda atas palak nurse ya....apa fungsi nya o??ktorg tauk ka?

Time sekolah rendah(darjah 1 - 3 )....

Time ya minat gila ngn subjek matematik lah tek...kenak? sebab...cikgunya pakcik aienn mpun...time pnp....salunya chekgu ismail tok tek beri coklat kepada sapa2 yang bleh hafal sifir. Time ya ng gila la mkn coklat....bila cekgu dah polah cmya rajinla hafal sifir tek nak...~~~tp sebenarnya mok coklat jak pun...almaklumla time ya ng jrg la bpk bli coklat...beli kismis maoklanya,coklat x mok nya....

Disebabkan minat subjek ya tek....alula mak aienn padh....jadi akauntan jak la..
ble pegang duit ari2...hahak...tapi time ya...ng x tauk pa reti akauntan ya...(malunya..)
Aok jak la si aienn tok tek disuruh maknya jadi akauntan walaupun x tauk pa kebenda akauntan ya...tapi dh lmk2 bok tauk pa retinya....

Time sekolah rendah juak (darjah 4 - 6)

Tok agikla lucu....time umur2 tok la.....si aienn tok suka baca buku....ng rajinla nya baca buku time ya...(knek rajin x ow???cm mls jak) time ya crita feveret nya crita sal penyiasatan...cam siri salma,siri 7 penyiasat, hardy boys, siri hadi...mcm2 la tek....arum bulaknya...habis buku penyiasatan kat lam lebry SK Lebai ya aku dah bis baca....

Sebab pengaruh cerita ya tek nak.....alu la aienn minat mok jadi penyiasat...mun time ya nya pdh org cita2 penyiasat ng org akan netaknya...mungkin aienn tok lembik cm lumek kali...ylh org pndng rendah ngn nya....tapi x pa....dengan semngt yg xbrapa nk kuat...nya janji nya akan buktikn ngn org2 yang tetak ngn nya ya.....

Time sekolah menengah...


Time tokla mula kekeliruan identiti berlaku...xtauk la mok jadi apa time ya..hidup pun berlalu cmya jak...sa cm xda papa yg mok diingat coz xda yg menarik glak...cita2 pun xda......tapi aienn ng struggle la mok blaja time ya....biarpun xda tujuan...ylah menyebabkan hidup aienn gila boringnya time ya kali...xda glk yg mok diingat..(nurd time ya...mena...xbulak ku...)

Smpela satu hari kan...ada la seorg hamba Allah tok yang telah menyebabkan aienn mok jadi cekgu...sama2la berjanji kununnya tek....tup2 smpela time spm blaja la rjin2 mok jadi cekgu tek....kuar tek alhamdulillah...bgus la juak tek nak....

Selepas habis sekolah....

sementara tunggu masuk maktab tek kan....masukla matrik dlok.....sebulan pasya...syukur...dptla masuk IPS.....yg org dengan berjanji tek pun masuk upsi n x lmk pasya alu la hilang dah jodoh.....

3 buln kemudian...
bertemu la dengan sorg insan yang sama2 sama menuntut di IPS..Dah nama pun jodoh tek kan....trus la terhanyut ke lembah percintaan ngn insan ya tek..and smpe la kinek...

Setelah mengenali insan ya tek nak....barula aienn sedar...mulianya jadi chekgu tok...boh la jadi chekgu semata-mata kerana org lain...sebab tok jalan yang kita pilih sendirik...ikhlaskanlah ati...xrugi jadi chekgu tok..byk benda yg nya xpat blaja kt tempat lain ada kat IPGM miri tok…
Selain ya...aienn juak rasakan yang mun jadi chekgu nk, dapat juak beribadah...dapat juak menghapuskan dosa2nya yang lalu....kan umat islam tok akan dityk time mati lak...ada x kita memanfaatkan ilmu time hidup di dunia tok nak?...jadi...jadi chekgu la yang TERBAEK bagi aienn...
Barulah nya tersedar....TUHAN telah mantakdirkan jalan hidup nya camtok sebab TUHAN nang tauk apa yang terbaik untuk nya...wlaupun kita x suka sesuatu ya tapi x semestinya benda ya xbgus untuk kita and wlaupun sesuatu ya kita mok gilak2,xsemestinya benda ya yang terbagus untuk kita...
Oleh itu...syukur lah dengan apa yang kita ada kinek...
Biarpun x brapa tercapai cita2 mk jadi org kaya-kaya mun dah besar lak....tapi mun dipike2 apa gilak la harta dunia tok...xda juak di embak mati...kan2?
Cukupla mun dah jadi chekgu lak ble menyara keluarga n diri sendiri...nk????

KESIMPULAN
Kawenla kita sesama chekgu kerana ia bgus untuk masa depan kita...terjamin doe...
haha~~~~

2 comments on "~kenak aienn mok jadi chekgu ~"

chekgu azieboss on July 31, 2009 at 5:41 PM said...

hahaha..what a conclusion..kawen la dgn chekgu oww..
kmk tunggu orang pinang kmk jak lh..

Anonymous said...

n, aku pn heran kenak aku jd cikgu juak..mayb aku lom dpt jwpn phl aku mok jd cikgu...
~~fifi~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ hikayat putri aienz Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal